大角嘴 - 港 灣 豪 庭 Metro Harbor View

搜索
查看: 3966|回復: 7

觀塘重建區改名「街坊街里」 市建局稱未作實

【集思廣益】
香港街道名創作大賽:____街?____里?____道?
【觀塘重建區改名「街坊街里」 市建局稱未作實】
http://bit.ly/1cWXQtY
St Names.jpg
氣氛街, 大道里! 我知道!
嘩!乜 D 水準咁低落。點解好似 D 精品店賣的路牌磁貼咁既?難怪香港的文化水平一落千丈……

昨天放假休息,同個大學同學吹水,聯誼下。佢現在在佢老豆間「二叔公」打點。

佢話,現在都唔收「名筆」 LU ,一來香港地無乜人放,二來更少人買。驟耳聽起來,這沒什麼樣。

但,想得深入一點,香港這個號稱近八百萬人口的大都會,竟然連這點與文化有些少關係的「雅癖」都容不下,實在難怪有「文化沙漠」之「美譽」。
睇開D啦!
香港唔會再有人睇 Shakespeare,只會有人通宵排隊睇動漫!
書展又係賣乜書.....
唉,真係禮崩樂壞,香港地成個教育荒謬之至……
也許,又不防亞Q一番,自我安慰:
香港人仍大部份能分辨是非黑白,起碼我們冇人會話:寕要貪官……

大哥,已不能阿 Q 。有些北上廠佬、港商,已被同化了……

他們真的認為「寕要貪官……」
唔亞Q又可以點呢!好在厰佬、港商佔1%人口都冇!
更好在有真正有腦又正直的学者,用“佔中”這program來教育似我般……或/及我們的下一代!