大角嘴 - 港 灣 豪 庭 Metro Harbor View

欢迎您, 今天是 *君子自重,本網站嚴禁賣廣告, 發放, 或宣傳色情色情行業*

搜索
樓主: Thomas_Chan

藝術攝影概說

一個好有趣的命題。

一個大師在作抽象畫,與一隻猩猩在塗鴉。出來的都是一 pat 野,難度我們就能稱猩猩也是油畫大師嗎?

現代人,尤其是在香港的,實在太「目標為本」,只會從結果來追上去,但箇中過程、原委全可以不理的。
我有不同意見,一陣再講
Relax ! 大佬,我喺呢度講野成日都畀人炳,你知嗎?幾多網友係我剛才講咁樣,唔通我話佢地屎咩?出唔到12B已被人追斬都似!但的確,因為拍得濫,有時有朋友用手機也可拍出水準之作!龟公、相公、都係稱呼一句!我不會學某街坊,每次出來吃飯都將同台吃飯的由頭彈到脚,故意醜化人,咁乞人憎嘅野我唔會做!大佬,呢度攝影,拍友,你最叻,你最勁,得未呀?笑番下啦

哈哈,出得黎吹水,又點會轉數咁低呢?

人人幾部手機,幾部相機,點樣拍(無電都得)都無問題,無所謂既。

post 此文,志在對於有興趣提昇攝影樂趣、層次的師兄弟,帶引出思考。各取所需。
我都係咁講, 好多時盲拳打死老師父, 前澳州有個幾歲”小鬼”….畫画畫到開哂巷, 父母同佢開画展, 開完一個接一個, 仲開到黎香港, 我覺得佢有纹有路, 但有人覺得佢畫到一 pat pat, 都係見仁智見啫
大師係要人地認同, 賞畫賞照各有見法.
自認不懂, 願聽對此有認識的見解.
好事喎, 增加識.
不錯,依家攝影是埋堆,趕潮流之玩意,老友太太N年沒工作,但她上FB埋堆則好精,服!
Singasing 发表于 2011-10-17 13:20
不錯,依家攝影是埋堆,趕潮流之玩意,老友太太N年沒工作,但她上FB埋堆則好精,服!

好明顯,新攝影潮目的已不再是攝影的本身了,跟風趕潮流、埋堆等都無可厚非。

但,至少自己要搞清楚想要些什麼。否則,「投資」失敗就無謂啦。
人們的攝影投資是.....iphone
TKT 发表于 2011-10-18 12:31
人們的攝影投資是.....iphone

那一群就隨便吧~

分分鐘,問佢乜野叫做光圈,快門,感光度,都唔曉……

反而,此番建言是針對另一群,有意投資在「正式的攝影器材」的朋友。否則,買了一臺大大舊的單反傻瓜機。既害苦了自己(拎餐矇),最終也會將其置諸雜物、塵灰之中……